Bemiddeling op de werkvloer: een krachtig instrument voor conflicthantering
Conflicten op de werkvloer zijn normaal en onvermijdelijk. Toch blijven ze vaak een taboe in de bedrijfswereld. Bemiddeling biedt een constructieve aanpak om met deze uitdagingen om te gaan. Maura Melis, docent bij MEDIV en erkend bemiddelaar in sociale zaken, legt uit hoe bemiddeling op de werkvloer werkt en wat het kan betekenen voor bedrijven en organisaties.
Wanneer is bemiddeling zinvol?
Schakel een bemiddelaar in wanneer er tijdens het conflict nog bereidheid is om in gesprek te gaan. Concreet betekent dit dat beide partijen nog bereid zijn om een oplossing te zoeken. Probeer als leidinggevende ook niet zelf te bemiddelen als het conflict te dichtbij komt. Zoals Maura uitlegt: “Als je als leidinggevende of Hr-verantwoordelijke zelf te intens gaat bemiddelen, wordt het moeilijk om neutraal te blijven. In dat geval is het verstandig om een bemiddelaar in te schakelen voordat je het conflict onbedoeld aanwakkert.”
Hoe verloopt een bemiddelingstraject op het werk?
Bemiddeling begint met een intakegesprek waarin de bemiddelaar en het bedrijf/de organisatie/de opdrachtgever het proces bespreken. Hierbij wordt de nadruk gelegd op wat partijen kunnen verwachten: er wordt niet inhoudelijk op de bemiddeling ingegaan, maar enkel procesmatig. Het is belangrijk dat de opdrachtgever begrijpt dat de bemiddelaar geen kant kiest en het proces faciliteert tussen alle partijen.
“Hoewel bedrijven vaak rust hopen te herstellen via bemiddeling, wordt het conflict vaak eerst erger voordat het beter wordt,” waarschuwt Maura. “Dit is onderdeel van het proces van conflicttransformatie. Soms moet het eerst schuren voordat het glanst.”
Een volledig bemiddelingstraject omvat meestal drie sessies van 2,5 tot 3 uur, naast een intake en nabespreking. Bij groepsbemiddeling kan er op voorhand een gesprek plaatsvinden met de leidinggevende, om het proces duidelijk te schetsen.
Wat is de rol van leidinggevenden in bemiddeling?
Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het ondersteunen van bemiddeling binnen hun organisatie. De manier waarop zij het proces introduceren en communiceren, beïnvloedt sterk de perceptie van medewerkers. Tijdens de intake wordt dan ook besproken hoe zij de bemiddeling kunnen aankondigen.
Een belangrijk aspect is de bedrijfscultuur rond conflicten. “Vaak wordt een conflict gezien als een teken dat er iets misgaat, maar eigenlijk biedt het kansen voor groei,” benadrukt Maura. “Als bedrijf kan je bemiddeling inzetten om conflicten niet te problematiseren, maar juist te erkennen als een signaal van betrokkenheid. Het is waardevol om een open houding te stimuleren: Fijn dat jullie met het conflict aan de slag willen gaan, wij willen als bedrijf hierin investeren. Dit is vergelijkbaar met relaties buiten de werkvloer: de beste relaties zijn niet diegenen zonder meningsverschillen, maar diegenen die vaardig omgaan met verschillen.”
Wat is de impact van bemiddeling op het werk?
Maura Melis: “De voordelen van bemiddeling reiken verder dan het oplossen van het conflict. Bemiddeling leert teams en organisaties hoe zij beter kunnen omgaan met verschillen, waardoor toekomstige conflicten constructief worden aangepakt. Mensen ontwikkelen nieuwe vaardigheden: zoals het kijken vanuit een ander perspectief, tonen van mildheid en transparanter communiceren.”
Een geslaagde bemiddeling kan leiden tot een transparantere en duidelijkere communicatie en eventueel structurele aanpassingen binnen de organisatie. Soms blijkt uit een bemiddeling dat het beter is om een samenwerking stop te zetten en verlaat een medewerker het bedrijf. Maar ook dat kan op een respectvolle en constructieve manier gebeuren.
Waarom een beroep doen op bemiddeling?
Bemiddeling biedt een aanpak die verder gaat dan het oppervlakkig oplossen van problemen. Het stimuleert eigenaarschap en kritisch kijken naar werkprocessen. Zoals Maura concludeert: “De mensen die moeilijk doen, zijn vaak degenen met het grootste potentieel. Bemiddeling helpt bedrijven om deze mensen constructief te betrekken en zeker niet te verliezen in een conflict.”
Wil je meer leren over arbeidsbemiddeling en hoe dit jouw organisatie kan helpen bij conflicthantering? MEDIV staat klaar om je te ondersteunen in dit proces. Zoek hier jouw bemiddelaar in sociale zaken.